Urmărește CSM Focșani 2007

Sportul din Vrancea – Cum a fost 2019, ce așteptări sunt pentru 2020. Claudia Prisecaru!

Sportul din Vrancea a încheiat un an care a fost mai bun decât anteriorii. Și la disciplinele individuale și la cele de echipă. Sporturile individuale au adus prin Claudia Prisecaru prima medalie europeană la atletism la o categorie de vârstă superioară junioratului, câte un loc 5 mondial la judo cadeți prin Alexandru Matei și la judo U 21, prin Laris Borș, medalii de aur prin Giorgia Hagianu și argint, prin Alexandru Matei la Festivalul Olimpic al Tineretului European. La tenis de câmp, Maria-Daciana Ciubotaru, sportivă legitimată la Focșani, a câștigat turnee europene readucând și prin acest sport Vrancea în atenția internațională după performanțele formidabile ale lui Adrian Voinea.

Remarcabil este că prin clubul municipalității focșănene, CSM 2007, li s-a oferit sportivilor formați aici să rămână după juniorat să facă performanță pentru județ. Câțiva dintre ei au valorificat această posibilitate și acum sunt în topurile naționale, cu extindere internațională. Și se regăsesc în partea de sus a clasamentului sportivilor din județ pentru 2019. La sporturile de echipă practic, toate grupările ce evoluează în campionate naționale au încheiat anul cu rezultate cel puțin bune.

Despre ce a însemnat sportul din Vrancea în 2019 Monitorul de Vrancea va publica, în numerele ce urmează, câteva analize.

În preambul, să vedem ce spun unii dintre cei mai buni sportivi ai Vrancei din 2019 și antrenorii lor despre ei înșiși și performanțele lor!

Începem cu:

Claudia Prisecaru, sportivul numărul 1 al Vrancei în 2019

Sportiva de la CSM Focșani 2007 a avut un an cu 11 titluri de campioană a României la senioare, tineret sau universitare, în probe de 1500 metri, 3000 metri, 5000 metri, 3000 metri obstacole, cros. A obținut prima ei medalie europeană la individual, la 3000 metri obstacole tineret, s-a clasat a treia la 3000 metri obstacole la Campionatul European de senioare și la Campioantul Balcanic de senioare sală, la 3000 metri și la cros tineret. A avut prestații de foarte bun nivel în concursuri externe – Istanbul, Budapesta. Atletă excepțională – ca talent și voință – polivalentă, nu a concurat, practic, la vreo competiție fără să intre în zona podiumului! Este un punct fix pentru fondul românesc în perspectivă, în condițiile în care abia a intrat în primul an de seniorat!

Sâmbătă, 28 decembrie, în vacanță la Focșani fiind, făcea ceea ce puteți vedea în unele dintre imaginile ce însoțesc textul: se antrena alergând ”lansate” pe trotuarele din Focșani Sud. Era imaginea bucuriei de a alerga, a dorinței de a câștiga, explicația rezultatelor trecute și a celor viitoare.

Ce a declarat pentru Monitorul de Vrancea: ”Anul 2019 pentru mine a fost cel mai reușit dintre mulții ani de când fac atletism. Mi-am îndeplinit visul de a avea o medalie europeană la individual, în proba mea de suflet, 3000 obstacole și să reușesc un nou record personal, la Campionatul European de tineret. Foarte important este că am avut la dispoziție toate condițiile pentru a-mi îndeplini visul! Toate au fost așa cum ne-am propus eu și antrenorul Cristian Orza. Anul viitor sperăm să îndeplinesc criteriile pentru pentru participarea la Olimpiada de la Tokio!”

Profesorul Cristian Orza, antrenorul Claudiei Prisecaru

Profesorul Cristian Orza lucrează cu Claudia Prisecaru de dinainte de terminarea ultimului ei an de juniorat. A readus-o pe Claudia pe linia de performanță după o perioadă mai puțin fastă și, împreună, au construit performațele de atunci încoace, cu deschidere către Jocurile Olimpice de la Tokyo, din acest an. Cu siguranță, foarte bun pedagog și antrenor, îmi vorbește, într-un elegant fair play nu despre sine, ci despre performanțele elevei sale în care se regăsește: ”Pentru Claudia a fost cel mai bun an al carierei. A început anul foarte bine, cu medalie la senioare la Campionatul Balcanic, două medalii la Campionatele Naționale de tineret și trei la senioare, medalia de bronz Campionatul European de Tineret, locul al treilea la senioare la Campionatul European pe echipe, și a terminat cu crosul balcanic de tineret cu broz la echipe și locul 24 la Campionatul European de cros. A fost inclusă în Lotul Olimpic de senioare.

Dacă în 2019 a avut ca obiectiv obținerea unei medalii europene, obiectivul principal al anului 2020 este participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo și la Campionatul European de seniori de la Paris pentru care Claudia are baremul făcut. Ambele competiții vor fi în august. Mai este, ca posibilitate, calificarea la Campionatul European de sală la 3000 metri, pentru care Claudia poate face baremul la viitoarele concursuri din ianuarie. Pregătim marile competiții cu participări la concursuri puternice: în ianuarie, la Budapesta și la Bratislava, apoi, la Istanbul. Atât avem stabilit până acum. Va fi, la sfârșitul lui februarie, Campionatul Național de sală. Cu conducerea clubului am avut și avem o colaborare extraordinară: am avut asigurate toate condițiile pe care le-am solicitat pentru performanță. Ce-mi mai doresc pentru 2020? Pentru anul ce vine și mereu îmi doresc sănătate fără de care nu putem face nimic!”

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn