Urmărește CSM Focșani 2007

Sportul din Vrancea – Cum a fost 2019, ce așteptări sunt pentru 2020! (astăzi despre JUDO)

Sportul din Vrancea a încheiat un an care a fost mai bun decât anteriorii. Și la disciplinele individuale și la cele de echipă. Despre ce a însemnat sportul din Vrancea în 2019 Monitorul de Vrancea va publica, în numerele ce urmează, câteva analize. În preambul, să vedem ce spun unii dintre cei mai buni sportivi ai Vrancei din 2019 și antrenorii lor despre ei înșiși și performanțele lor!
Astăzi:
Judo, cu Alexandru Matei, Laris Borș și sensei Iulian Surlă!
Judo-ul a dat, în clasamentul sportivilor Vrancei în 2019, trei dintre primii cinci clasați – Alexandru Matei, de la LPS Focșani, pe locul al doilea, Giorgia Hagianu, de la LPS Focșani, pe locul al treilea, Laris Borș, de la CSM Focșani 2007, pe locul al cincilea. Pentru toți trei, anul trecut a fost de vârf în cariera sportivă. Iată cum își apreciază ei performanțele din 2019 și ce spun despre așteptările pe care le au pentru 2020 Alexandru Matei și Laris Borș.
Alexandru Matei: ”În plan sportiv 2019 a fost un an bun, cu medalii la concursuri importante! Putea fi și mai bun dacă obțineam o medalie și la Campionatul Mondial din Kazakhstan. Iar în plan personal sunt mulțumit de ceea ce fac pentru dezvoltarea mea personală. Pentru 2020 îmi doresc să fiu sănătos. Va fi un an în care voi munci și mai mult pentru a-mi îndeplini obiectivele. La mulți ani, tuturor!”
Laris Borș: ”A fost cel mai bun an al meu de până acum, dar nu mă voi opri aici. Mereu voi încerca să fiu mai bun și să îmi depășesc limitele. Cu multă muncă și seriozitate voi ajunge unde mi-am propus! Iar în 2020 o să dau tot ca să am cele mai bune rezultate!”
Antrenorul celor doi performeri, sensei Iulian Surlă, își caracterizează cei doi elevi cărora le adaugă un al treilea, despre care anunță că 2020 va fi un an excepțional. Deci, Iulian Surlă: ”Anul 2019 a avut o mare însemnătate personală în ceea ce privește judo și vă spun asta pe baza următoarelor argumente, făcând referire doar la cei mai merituoși sportivi pe care îi pregătesc zilnic din 2010 și de la care am avut, am și o să am în viitor mari satisfacții profesionale. 1. Laris Borș, ultimul an de juniori 1, U 21 și schimbarea categoriei de la 60 kg la 66kg; 2. Bogdan Drîmbă, a revenit acasă pentru antrenamente care să coincidă cu asteptarile vis-a-vis de performanța mult așteptată și nu în ultimul rând 3. Alexandru Matei, care de asemenea a fost în ultimul an de cadeți, juniori 2, U18. In judo, la fel ca în toate disciplinele sportive, schimbarea categoriei la un nivel ridicat – fiind vorba de juniori 1 pentru Campionatul Mondial și Campionatul European, poate avea un impact destul de mare și, nu de putine ori, cu nemulțumirile de rigoare. În cazul nostru este vorba de Laris Borș, care a stat în categoria 60 de kg, fiind nevoit să facă slăbiri destul de mari, a acumulat o oboseală profundă, iar în urma acestora a simțit nevoia să urce în categoria superioară, la 66 kg. Spre surprinderea celor mai mulți, dar conform așteptărilor mele, Laris Borș s-a integrat foarte repede și foarte bine, reușind să revină în primele poziții în clasamentul I.J.F, la o categorie superioară. In 2019, la fel ca și în anii trecuți, a reușit să urce în clasament câștigând turneu după turneu. Dar cum fiecare om, mai cu seamă sportiv, dorește mai mult, și noi ne-am dorit foarte mult o medalie la Campionatul Mondial sau Campionatul European. Doresc să reamintesc faptul că la Campionatul European a fost cap de serie nr. 1, iar la Campionatul Mondial a fost cap de serie nr. 2. Pe parcursul anului 2019, Laris Bors a avut și câteva mici accidentări, dar cea mai evidentă a fost cea din semifinala de la Campionatul Mondial, în fața unui sportiv din Japonia. Chiar dacă la acest Campionat Mondial Laris Borș a obținut locul V, sunt sigur că într-un viitor foarte apropiat dorința noastră se va împlini.

Când vorbesc de Bogdan Drîmbă, dacă am să fiu mai sumar, am să o fac doar pentru că în acest an ne-am canalizat mare parte din energie pe antrenamente. Așa cum îl știm, Bogdan Drîmbă, este un sportiv excepțional, de o calitate rară, cu o implicare totală în ceea ce privește activitatea de antrenament și sunt sigur ca în viitorul destul de apropiat o să fie un sportiv de referință. Începând cu acest an, categoria la care evoluează Bogdan Drîmbă, a fost scoasă din circuitul internațional, situație ce ne-a afectat într-o oarecare măsură. Spun că într-o oarecare măsură, pentru că și el a fost în ultimul an de juniori 1, iar saltul calitativ în categoria superioară a fost dificil în cazul lui din cauza kilogramelor. Spre deosebire de Laris Bors, Bogdan Drâmbă nu a reușit să ia kilogramele necesare pentru intrarea într-o categorie superioară. Noi ne-am văzut de treabă, am pus mare accent pe antrenament, am mers și la un turneu de seniori – Cupa României, la categoria 60 de kg. – categorie nouă și superioară pentru el – unde Bogdan Drîmbă a făcut un spectacol de zile mari. In concluzie, sunt sigur că și cu Bogdan am să obțin rezultate foarte bune pe plan internațional.
Și nu în ultimul rând, așa cum am scris mai sus, “cireașa de pe tort” a lui 2019 a fost Alexandru Matei. Acesta a fost în aceeași situație ca și colegii mai mari: în ultimul an a categoriei lui de vârstă, juniori 2, dar și probleme cu categoria. După ce în 2018 am reușit să spargem gheața cu o medalie la o Cupa Europeană, în 2019 am mers cu pretenții serioase la cele mai puternice Cupe Europene care, de asemenea, ne-au adus cele mai mari satisfacții profesionale. Cu o implicare fără cusur în procesul de antrenament și cu un psihic de concurs extraordinar, Alexandru Matei a reușit să aducă în sufletul meu, dar sunt sigur că și al celorlalți implicați în procesul de pregătire, un puternic sentiment de siguranță în obținerea unor rezultate de excepție la Campionatul Mondial, Campionatul European și F.O.T.E. Acestea au fost: locul III la C.E., locul II la F.O.T.E. și locul V la C.M.

Ca obiective de viitor îmi doresc pentru Laris Borș obținerea de rezultate cât mai bune, finalizate cu reușite pe podium la concursurile de obiectiv și cu gândul permanent la următoarele Jocuri Olimpice, din 2024; pentru Bogdan Drîmbă, ceea ce am menționat mai sus, cu o primă mențiune legată de integrarea în categorie, iar de la Alexandru Matei, cu toate că am așteptări cel puțin la fel cu cele de mai sus, trebuie să am grijă destul de mare din cauza vârstei. Răbdare! Personal, îi felicit pentru implicare și pentru rezultate și le urez succes pe toate planurile. Doresc de asemenea să-i felicit și să le urez succes tuturor sportivilor, părinților, profesorilor, colegilor ce i-au sprijinit, sprijină și îi vor sprijini în continuare. Dumneavoastră și ziarului vă mulțumesc și vă doresc succes în continuare. La Mulți Ani!”
Text preluat din Monitorul de Vrancea

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn