Urmărește CSM Focșani 2007

Sah, "Vreau să fiu mare maestru – Pierre de Coubertin"

 Ana –Maria Banciu, câștigătoare de zonă la 12 ani!

Ana Banciu la Coubertin - 1 Ana Maria Banciu la Eforie 2014Ministerul Tineretului şi Sportului şi Federaţia Română de Şah au desfăşurat în zilele de 18 şi 19 octombrie 2014 a doua etapă (zonală) a proiectului VREAU SĂ FIU MARE MAESTRU! – PIERRE DE COUBERTIN.
Prima etapă (locală) s-a desfăşurat în perioada 1 septembrie – 16 octombrie 2014 în fiecare judeţ prin colaborarea Direcţiilor Judeţene de Sport şi Tineret, Asociaţiilor Judeţene de Şah, Inspectoratelor Şcolare Judeţene, principalelor cluburi sportive cu secţii de şah şi a Palatelor Copiilor.
În judeţul nostru prima etapă a fost condusă de Clubul Sportiv Municipal Focşani 2007 în colaborare cu Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Vrancea, Asociaţia Judeţeană de Şah Vrancea şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focşani. La această acţiune, sub conducerea lui Aurelian Grigore şi Mihai Strîmbu au participat: Emilian-Paul Ioniţă, Sandu Gurguiatu, Anton Soare, Marius Arghirescu, sprijiniţi de Ionel Ambrozie, Lucica Dulcescu, Elena Apopei, Doina Popovici, Olimpia Danciu, Marian Drăgan etc. care au verificat mai mulţi copii şi pe cei mai buni i-a selecţionat în vederea participării la etapa a doua (zonală).
A doua etapă (zonală) s-a desfăşurat pe zone teritoriale sâmbătă 18 octombrie (la unele zone) sau duminică 19 octombrie (la alte zone, printre care şi cea a noastră), astfel:
–        Zona 1 (Nord-Est) la Iaşi,
–        Zona 2 (Sud-Est) la Galaţi,
–        Zona 3 (Sud) la Ploieşti,
–        Zona 4 (Sud-Vest) la Râmnicu-Vâlcea,
–        Zona 5 (Vest) la Timişoara,
–        Zona 6 (Nord-Vest) la Cluj-Napoca,
–        Zona 7 (Centru) la Braşov,
–        Zona 8 (Bucureşti-Ilfov) la Bucureşti.
A treia etapă (naţională), la care vor participa şahiştii calificaţi la etapa zonală, se va desfăşura în luna noiembrie la Călimăneşti – Căciulata. La această etapă din judeţul nostru s-au calificat surorile Ana Maria şi Alexandra Ioana Banciu.
În cadrul proiectului VREAU SĂ FIU MARE MAESTRU! – PIERRE DE COUBERTIN, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Federaţia Română de Şah au stabilit următoarele
OBIECTIVE GENERALE:
– a) promovarea şahului ca element important pentru o educaţie de calitate,
– b) susţinerea activităţii şahiste la nivelul copiilor, precum şi a persoanelor cu dizabilităţi,
– c) demararea proceselor de selecţie, pregătire şi realizare de competiţii pentru copiii cu aptitudini remarcabile, precum şi pentru persoanele cu dizabilităţi,
OBIECTIVE SPECIFICE:
– a) creşterea numărului sportivilor legitimaţi,
– b) creşterea numărului instructorilor sportivi,
– c) creşterea numărului de participanţi la finalele naţionale de şah pentru copii,
– d) creşterea numărului de participanţi la finalele naţionale de şah pentru personae cu dizabilităţi,
– e) creşterea valorii copiilor şi juniorilor prin obţinerea de categorii sportive superioare,
– f) realizarea unei baze de selecţie pentru performanţă,
– g) dezvoltarea spiritului de competiţie,
– h) dezvoltarea spiritului de fair-play,
– i) sporirea interesului general pentru activităţile copiilor şi ale persoanelor cu dizabilităţi.
Grupele de vârstă vizate au fost: până la 8 ani, până la 10 ani şi până la 12 ani, separat pentru băieţi şi fete.
În această etapă a doua am participat şi noi vrâncenii duminică 19 octombrie în cadrul  Zonei 2 (Sud-Est) Galaţi cu 9 şahişti la următoarele categorii:
– băieţi până la 8 ani: Baciu Mihnea-Iustin, Şimon Cristian-Eduard, Vizitiu Vlad-Georgian, Pintilie Sebastian-Matei şi Potlog Sebastian-Mihail,
băieţi până la 10 ani: Dănilă Ştefan,
băieţi până la 12 ani: Cristea Aurelian-Gabriel,
– fete până la 12 ani: Banciu Ana-Maria şi Banciu Alexandra-Ioana.
În afara acestora au mai fost selecţionaţi dar din diferite motive nu au putut participa Vlad Ivan, Teodora Avădăni, Ioniţă Carmen-Nicola, Ioniţă Georgică, Dorobăţ Alexandru, Măimăscu Ştefan etc.
Toţi participanţii au avut o prestaţie bună şi foarte bună. Ca rezultat în sine, cea mai bună reuşită o are Banciu Ana-Maria, câştigătoarea turneului la fete 12 ani, urmată pe locul al II-lea de sora ei Banciu Alexandra-Ioana. Ca rezultate comparative cu ratingul şi categoriile sportive ale adversarilor, se cuvine o remarcă specială pentru Baciu Mihnea-Iustin (locul al III-lea la băieţi 8 ani), Dănilă Ştefan (locul al IV-lea la băieţi 10 ani) sau Şimon Cristian-Eduard (clasat la egalitate de puncte cu alţi cinci şahişti mai bine cotaţi şi mult mai experimentaţi pe locurile IV – IX din 50 de participanţi la băieţi 8 ani). Aceşti trei şahişti au făcut probabil cele mai mari progrese în ultimul timp, mai ales Cristi Şimon, despre care un membru al unei delegaţii din alt judeţ nu a crezut sub nicio formă că este doar în primul an de activitate şahistă. Să-i remarcăm şi pe Potlog Sebastian-Mihail, de numai şase ani, mezinul echipei, şi Pintilie Sebastian-Matei care este ultimul venit în frumoasa şi selecta familie a C.S.M. Focşani 2007, debutant într-un turneu în deplasare, amândoi cu o prestaţie peste aşteptări. Toţi cei 9 participanţi, ca şi ceilalţi şahişti selecţionaţi care nu au putut participa, promit o carieră frumoasă. Noi le urăm din suflet MULT SUCCES!
Anton SOARE
 
 
 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn