Şah – „PIERRE DE COUBERTIN – VREAU SĂ FIU MARE MAESTRU!“ – – Ediţia 2015 –

Sah, Pierre, 21 octombrie 2015 - 1 Prima lună din noul an şcolar a fost marcată din punct de vedere şahist în unităţile de învăţământ din toată ţara de primele etape ale competiţiei „PIERRE DE COUBERTIN – VREAU SĂ FIU MARE MAESTRU!“ Competiţia a fost iniţiată acum câţiva ani de Ministerul Tineretului şi Sportului şi Federaţia Română de Şah şi a fost rezervată şi în acest an copiilor şi juniorilor mici legitimaţi şi nelegitimaţi din primele trei categorii de vârstă: până la 8 ani, până la 10 ani şi până la 12 ani.

În prima etapă, pe parcursul primelor trei săptămâni s-au întrecut şahiştii în cadrul şcolilor. În localităţile cu mai multe şcoli angrenate în această competiţie, a urmat etapa pe localitate. (În Vrancea din păcate numai în Focşani s-a putut realiza această a doua etapă) Cei mai buni şahişti s-au calificat la etapa pe judeţ, activitate încheiată la 16 octombrie 2015. La etapa judeţeană au participat şi şahiştii din şcolile unde nu s-a desfăşurat etapa pe şcoală pentru cei legitimaţi sau care participă la pregătire la diferite cluburi.

La sfârşitul săptămânii trecute, pe 17 şi 18 octombrie s-a desfăşurat etapa pe zone. Judeţul nostru, care anul trecut fusese repartizat în zona Galaţi, a fost repartizat anul acesta, alături de judeţele Prahova, Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi, la zona Buzău unde au participat 11 şahişti vrânceni legitimaţi la Clubul Sportiv Municipal Focşani 2007 şi Clubul Sportiv Olimp Şah Focşani, astfel:

la băieţi sub 8 ani Potlog Sebastian-Mihail, Corbu Valentin, Borza Alexandru-Ionuţ şi Ungur Cristian-Gabriel,

Sah, Pierre, 21 octombrie 2015la fete sub 8 ani Niţu Ileana-Veronica şi Jinga Elena,

la băieţi sub 10 ani Ioniţă George-Călin,

la băieţi sub 12 ani Ivan Vlad-Daniel şi Jinga Andrei-George,

la fete sub 12 ani Banciu Alexandra-Ioana şi Avădănii Teodora.

S-a jucat în sistem elveţian, şah rapid, şapte runde. Organizatorii competiţiei la etapa zonală au fost reputaţii arbitrii Nistor Slabu şi Vasile Dragomanu.

Toţi participanţii judeţului s-au comportat onorabil câţiva dintre cei sub 8 ani chiar peste aşteptări, cu o remarcă în plus pentru Banciu Alexandra-Ioana aflată la un pas de a câştiga turneul fetelor la sub 12 ani. După primele cinci runde avea cinci victorii apoi… Ea a fost răsplătită cu o cupă. A mai primit o cupă şi Jinga Elena pentru cea mai mică participantă.

Organizatorii competiţiilor în judeţul nostru au fost Asociaţia Judeţeană de Şah Vrancea, prin Paul Ioniţă şi Anton Soare, Clubul Sportiv Municipal Focşani 2007 prin Aurelian Grigore şi Clubul Sportiv Olimp Şah Focşani prin Mihai Strîmbu. La buna reuşită au contribuit Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focşani (de peste zece ani mereu prima), prin Doina Popovici şi Elena Apopei, Şcoala Gimnazială „Alexandru Vlahuţă“ Focşani prin Valy Ţigănuş şi Olimpia Danciu, Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani prin Dan Grigoraş şi Marian Drăgan, şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 23 Focşani, prin Adrieana Soare, Lia Chirilă şi Alina Coroiu.

Este regretabil că numărul şcolilor implicate în acest proiect a fost totuşi mic dar în acest sens nu este numai vina şcolilor. Organizatorii de la Vrancea vor să facă mai multe propuneri Ministerului Tineretului şi Sportului pentru viitoarele ediţii, dintre care vă prezentăm doar trei. Deoarece prima lună a oricărui an de învăţământ este foarte încărcată la oricare şcoală din ţară, se propune ca primelor trei etape (şcolară, pe localitate şi judeţeană) să li se acorde nu doar o lună la dispoziţie ci mai mult timp şi implicit etapa zonală să se desfăşoare mai târziu, poate cu o săptămână înainte sau după Campionatele naţionale de juniori pe echipe mixte care au loc în prima jumătate a lunii noiembrie. A doua propunere se referă la o colaborare mai bună între Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerul Educaţiei Naţionale astfel încât să fie angrenate şi inspectoratele şcolare judeţene, cea mai importantă verigă în orice activitate desfăşurată în şcoli. A treia propunere este adresată Federaţiei Române de Şah. Pentru următoarele ediţii este nevoie ca documentaţia cu toate datele necesare desfăşurării acestui proiect să fie trimisă la fiecare judeţ în parte şi nu doar la judeţele care sunt centre de zonă. Acestea nu au un interes deosebit ca judeţele din subordine să cunoască absolut toate prevederile şi oportunităţile proiectului, proiect care în general este generos şi foarte util. Oricum, nu se poate pune la îndoială generozitatea şi utilitatea proiectului, unul pe care îl dorim să aibă o viaţă cât mai lungă. Sperăm să nu spunem peste câţiva ani că a fost foarte frumos, ce păcat că s-a terminat.

În schimb este îmbucurător că la unele şcoli din Vrancea se doreşte desfăşurarea activităţii şahiste, îndeosebi la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ unde atât conducerea şcolii cât şi inimosul grup de profesori de educaţie fizică şi sport vor să reînfiinţeze cercul de şah care, cu nu prea mulţi ani în urmă, a funcţionat şi într-o perioadă era situat, alături de cel de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focşani, între primele două cercuri de şah din judeţ. De la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ s-au ridicat cu ani în urmă foarte mulţi şahişti printre care multipla olimpică judeţeană şi campioană naţională Bianca-Gabriela Banciu, fosta elevă a învăţătoarei Silvia Tache. Tot de la această şcoală nu de mult făceau parte din organele conducătoare şahiste ale judeţului profesorii Teodor Passan şi apoi Victor Olaru. Acesta din urmă, alături de Sandu Gurguiatu şi Doina Popovici, a fost unul dintre cei trei vicepreşedinţi ai Consiliului Director al Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea în mandatul 2006 – 2010.

Următoarea competiţie şahistă este CUPA ZIUA ARMATEI şi va avea loc duminică 25 octombrie 2015 la Sala Polivalentă Vrancea. Vor putea juca atât şahişti legitimaţi cât şi şahişti nelegitimaţi la categoriile de vârstă: sub 8 ani, sub 10 ani şi sub 14 ani, cu condiţia să se înscrie până în preziua concursului sau, în cazuri motivate, cu cel puţin o oră înainte de începerea primei runde programată la ora 13.00.

Se vor juca 7 runde în sistem elveţian, şah rapid. Director de turneu va fi Aurelian Grigore iar arbitri vor fi Mihai Strîmbu (arbitru şef), Sandu Gurguiatu şi Anton Soare. Vor fi asigurate diplome iar cei mai buni la fiecare categorie de vârstă vor primi cupe şi medalii.

Anton SOARE

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn