Urmărește CSM Focșani 2007

Sah – CUPA PIONUL ADJUD, competiţie cu prestigiu naţional!

Adjud, 24 – 26 aprilie 2015, Ediţia 1,

Sah, Adjud, 28 aprilie 2015 - 3În perioada 24 – 26 aprilie 2015 la Casa de Cultură a Sindicatelor Adjud s-aSah, Adjud, 28 aprilie 2015, 5 desfăşurat una dintre cele mai prestigioase competiţii de şah din ultimii ani din judeţ, PIONUL ADJUD, ediţia I, organizată de Asociaţia Judeţeană de Şah Vrancea, Primăria Adjud şi C.S.M. Focşani 2007 cărora li s-a alăturat VRANCART S.A. Adjud în calitate de sponsor.

Competiţia este o continuare la un nivel superior a unui concurs anual ce s-a desfăşurat în ultimii ani la Adjud, în aceeaşi perioadă, dar care dura o singură zi, nu era omologat, se desfăşura pe un turneu, maxim două şi nu avea un impact ca acesta. Se doreşte ca această nouă manifestare sportivă să fie organizată în fiecare an în condiţiile şi la nivelul celei din acest an şi să devină o tradiţie a şahului vrâncean. Ar fi o meritată reabilitare a renumitului trecut şahist adjudean, intrat într-un dureros con de umbră după 1989 dar revenit la viaţă în ultimii ani, mai ales Sah, Adjud, 28 aprilie 2015 - 1datorită acestor doi pasinaţi de şah Balla Viorel şi Dediu Nicolae, care au găsit la Primăria Adjud şi Casa de Cultură un sprijin de nădejde.

La această primă ediţie au participat 71 de şahişti (toţi legitimaţi) de la C.S.M. Focşani 2007, C.M. Şah Speranţa Focşani, C.S. Olimp Şah Focşani, Realitatea Huşi, Cavalerul Sfântul Gheorghe, ACS Genius Galaţi, C.S. Sfinxul Iaşi, Pionul Piatra Neamţ, CS IOIOS Braşov, ACS Elisabeta Polihroniade Bucureşti, C.S.M. Craiova, Cimentul Bicaz, Viitorul Miercurea Ciuc, Petrom Flacăra Moreni şi patru şahişti (trei seniori şi un junior) din Republica Moldova.De remarcat prezenţa la turneu a doi maeştri internaţionali, a unui maestru naţional şi a mai multor candidaţi de maestru.

S-a jucat în sistem elveţian, şah clasic, şapte runde, pe trei turnee.

Sah, Adjud, 28 aprilie 2015 - 2La Turneul A, cel mai puternic,rezervat seniorilor şi juniorilor peste 14 ani,pe primele locuri s-au clasat în ordine: maestrul naţional Ciobanu Aurelian, candidatul de maestru Sava Bogdan, maestrul internaţional Romcovici Victor, Ursan Cornel-Marius, maestrul internaţional Nevednichy Boris, Vasiliu Cosmin, Pătraşcu Cătălin-Lucian, Balla Viorel, Laszlo Zoltan-Imre, Vasile Marian, Ioniţă Emilian-Paul, candidatul de maestru Mălureanu Grigore, Chirpii Alexandru, Hanga Wily, Oancea Cătălin şi Dediu Nicolae.

La Turneul B, rezervat juniorilor până în 14 ani,pe primele locuri s-au clasat în ordine: Cristea Aurelian-Gabriel, Măimăscu Ştefan, Constandache Vlad-Ciprian, Severin Denisa-Gabriela, Vulpe Raisa-Georgiana şi Ioniţă Carmen-Nicola.

La Turneul C, rezervat copiilor până în 10 ani, pe primele locuri s-au clasat în ordine: Dănilă Ştefan (care a împlinit 10 ani chiar în a doua zi a turneului), Crăciun Denis-Gabriel, Popescu Segiu Traian, Alexandescu Bogdan-Gabriel, Ghimpu Codrin-Răzvan, Baciu Mihnea-Iustin, Şimon Cristian-Eduard, Tablan Andrei-Damian, Bitere George-Ionel şi Dorobăţ Alexandru-Mihai.

Numărul celor menţionaţi mai sus a fost diferit de la un turneu la altul datorită diferenţelor dintre numărul de participanţi.

Spre deosebire de anii trecuţi, Turneul A a fost omologat la Federaţia Internaţională de Şah iar Turneele B şi C au fost omologate la Federaţia Română de Şah. Aceasta a implicat, printer altele, obligativitatea participării la concurs numai a şahiştilor legitimaţi.

Este remarcabil că la două turnee (B şi C) câştigători au fost doi vrânceni (Cristea Aurelian-Gabriel şi, respectiv, Dănilă Ştefan) iar la un turneu (A) câştigător a fost un … semivrâncean (băcăuanul Ciobanu Aurelian este legitimate de mai mulţi ani la Speranţa Focşani).

Din punctual de vedere al celor răspunzători cu destinele şahului din Vrancea, pentru juniorii vrânceni s-a dorit o participare mai diversificată pe categorii de vârstă, prezenţa totală nefiind obiectivul principal, în schimb dorindu-se să fie prezenţi şahişti de perspectivă din cât mai multe contingente şi de vârstă cât mai mică, încă de la copii născuţi în anul 2009. Spre a duce la capăt acest obiectiv, îi vom remarca, indiferent de puncatajul obţinut şi locul ocupat, pe cei mai buni vrânceni din cele mai fragede cinci contingete. La copii născuţi în anul 2009 cel mai bun băiat a fost Axente Ioan-Lucian, la copii născuţi în anul 2008 cel mai bun băiat au fost Zlata Alexandru-Ştefan şi cea mai bună fetiţă a fost Lăbunţ Denissa-Emanuela, la copii născuţi în anul 2007 cel mai bun băiat a fost Pintilie Sebastian-Matei şi cele mai bune fetiţe au fost Alexa Ingrid-Ştefania şi Niţu Ileana-Veronica. La copii născuţi în anul 2006 cei mai buni au fost în ordine Baciu Mihnea-Iustin, Şimon Cristian-Eduard, Măimăscu Pavel, Ioniţă George-Călin, Chiriac Eduard şi Teodorescu Rareş. La copii născuţi în anul 2005 cei mai buni au fost în ordine Dănilă Ştefan, Bitere George-Ionel şi Dorobăţ Alexandru-Mihai.

Despre participarea şahiştilor din Adjud consemnăm cu satisfacţie un fapt şi cu regret alt fapt. Primul aspect se referă la prestaţia peste aşteptări de bună a adjudenilor Balla Viorel şi Dediu Nicolae care în compania unor şahişti cu multă experienţă competiţională şi cu un rating superior au obţinut rezultate excelente iar când au pierdut şi-au vândut foarte scump pielea. Al doilea aspect se referă la numărul total de participanţi din Adjud, mult sub numărul celor din anii trecuţi. În anii trecuţi, când turneele nu erau omologate, când participau mai mult şahişti nelegitimaţi decât legitimaţi iar numărul celor valoroşi era mult mai mic, au participat mulţi adjudeni. Încă de pe acum organizatorii se gândesc ce se facă pentru a îmbunătăţi această situaţie fiindcă trecutul şahist al Adjudului obligă la mai mult. În rest, totul a fost la înălţime.

Organizatorii competiţiei au fost Balla Viorel, Ioniţă Emilian-Paul, Grigore Aurelian, Dediu Nicolae, Strîmbu Mihai, Strîmbu Adrian, Gurguiatu Sandu şi Soare Anton cu sprijinul ireproşabil al personalului Case de Cultură a Sindicatelor Tudor Vornicu din Adjud.

În încheiere, câteva cuvinte despre sponsorul local VRANCART S.A. Adjud. Între 1977 şi 1992 s-a numit Combinatul de Celuloză şi Hârtie Vrancea (CCH Adjud) iar din 1992 are prezenta denumire. Atât înainte cât şi după decembrie 1989 a fost unul dintre agenţii economici reprezentativi ai judeţului nostru. Obiectul principal de activitate este producerea şi comercializarea următoarelor produse: carton ondulat în 2, 3 şi 5 straturi, ambalaje din carton ondulat, hârtie pentru carton ondulat, hârtii igienico-sanitare în diverse sortimente. Produsele VRANCART S.A. Adjud sunt biodegradabile şi nu au un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Anton Soare

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn