Urmărește CSM Focșani 2007

CUPA PIONUL ADJUD

 

Ediţia a II-a, 13 – 15 mai 2016

 Casa de cultură „Tudor Vornicu“ Adjud

 Sah, Adjud, 28 aprilie 2015, 5Asociaţia Judeţeană de Şah Vrancea şi Clubul Sportiv Municipal Focşani 2007, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Vrancea, Primăriei Adjud, Casei de cultură „Tudor Vornicu“ Adjud şi al unei puternice firme particulare din Adjud care nu este la prima sponsorizare a activităţilor şahiste, au organizat în perioada 13–15 mai 2016 o deosebit de apreciată competiţie de şah clasic pe trei turnee, CUPA PIONUL ADJUD, ediţia a II-a.
De mai mulţi ani la Adjud se desfăşoară în fiecare primăvară o competiţie de şah deosebit de atractivă, cu o participare foarte bună şi cu o organizare comparabilă cu cea a unor cluburi şahiste de mare forţă şi tradiţie. Iniţiatorii şi organizatorii concursurilor din primii ani au fost adjudenii Viorel Balla, Marius Arghirescu şi Nicolae Dediu. La următoarele concursuri aceştia au angrenat arbitri şi forţe suplimentare din Focşani, printre care Aurelian Grigore, Mihai Strîmbu, Adrian Strîmbu, Anton Soare şi Sandu Gurguiatu, ajungându-se ca în anul 2013 la Adjud să se desfăşoare un concurs mai puternic decât unele dintre concursurile omologate. Această reuşită a fost un puternic argument ca începând cu anul 2014 turneul să fie inclus în calendarul şahist anual al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Vrancea şi al Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea. În 2014 a fost omologat la Federaţia Română de Şah iar în 2015 şi 2016 a fost omologat la Federația Internațională de Şah.
O importanţă deosebită în creşterea prestigiului competiţiei de la Adjud a avut-o alegerea în 2014 la conducerea Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea a apreciatului şahist şi om de afaceri Paul-Emilian Ioniţă. După alegerea acestuia, începând cu aprilie 2015, competiţia a primit actuala denumire şi a crescut în diversitate, sume alocate şi implicit în oferte puse la dispoziţia participanţilor. Atât la prima ediţie cât şi la cea din acest an participarea seniorilor, în special, şi a juniorilor a fost una foarte selectă în comparaţie cu ce a fost cândva în şahul din Vrancea.
De remarcat şi faptul că, pe de altă parte, câţiva ani mai devreme doctorul Marius Arghirescu introdusese în premieră în circuitul competiţional al României o altă asemenea mare competiţie vrânceană la fel de apreciată, în a doua parte a fiecărui an, CUPA GREŞU, devenită deja o tradiţie. Astfel, competiţia CUPA PIONUL ADJUD nu a apărut pe un teren viran ci întregeşte o lăudabilă apariţie anterioară şi se doreşte să devină şi ea o tradiţie.
Competiţia de la Adjud din acest an s-a desfăşurat în sistem elveţian, şapte runde, şah clasic, pe trei turnee: Turneul A (principal) pentru seniori şi juniori peste 14 ani, Turneul B pentru juniori până la 14 ani şi Turneul C pentru juniori până la 10 ani. Au participat şahişti de la CSM Focşani 2007, CS Olimp Şah Focşani, Speranţa Focşani, Realitatea Huşi, ACS Elisabeta Polihroniade, C.S. Micul Șahist Iaşi, Şah Club Galaţi, Cimentul Bicaz, CSM Paşcani, ACS Regional de Şah Nord-Est Bacău, CS de Şah IOIOS Braşov şi patru şahişti din Republica Moldova, printre care doi prestigioşi maeştri internaţionali.
Pe primele locuri la Turneul A în ordinea punctajului realizat s-au clasat: Victor Romcovici – 6 puncte, Boris M Nevednichy –  5,5 puncte, Bogdan Sava şi Adrian Popa cu câte 5 puncte, Marian Vasile, Grigore Mălureanu şi  Emilian-Paul Ioniţ , toţi trei cu câte 4,5 puncte, Alexandru Chirpii, Marius Arghirescu, Sandu Gurguiatu, Iulian-Marinică Gălăţanu, Willy Hanga, Gheorghe Toader, Nicolae Dediu, toţi şapte cu câte 4 puncte, Viorel Balla cu 3,5 puncte.
Cei mai buni şahişti de la Turneul B au fost în ordine: Teodora Avădăni, cu 6 puncte, Matei Christian Tablan, cu 5,5 puncte, Andrei Cucoaneş, cu 4,5 puncte, Andrei-Valentin Negureanu  (II) cu 4 puncte.
La Turneul C în fruntea clasamentului s-au situat: Andrei-Damian Tablan  cu 6 puncte, Cristian-Eduard Şimon cu 5,5 puncte, Gabriel Ienăţoaie şi Sebastian-Ştefan Ciobanu, amândoi cu câte 5 puncte, Rafael Ienăţoaie cu 4,5 puncte, Mihnea Iustin Baciu, Alexandru Ionuţ Borza, Matei Vatamanu, Cristian-Gabriel Ungur (mezinul competiţiei care, la şapte ani încă neîmpliniţi, a reuşit să se se claseze în prima jumătate a clasamentului juniorilor de 10 ani) şi Ioniţă George-Călin, toţi cinci cu câte 4 puncte.
S-au mai remarcat de la toate turneele: Valentin Negureanu (I), Ioan Adam, Gigi Nicolau, Bogdan-Ioan Apostol, Ştefan Măimăscu, Denisa-Gabriela Severin (locul I fete U 12 ani), Ştefan-Fabian Mazilu, Carmen-Nicola Ioniţă (locul al II-lea fete U 12 ani), Rareş-Petru Negoiţă, Luca-Ioan Iordache, Valentin Corbu, Darius-Dumitru Deaconu, Elena Jinga (locul I fete U 8ani) şi Ileana-Veronica Niţu (locul I fete U 10 ani).
Bine sau cel puţin satisfăcător au jucat şi Ştefan Toma, Marian Leonte, Ovidiu-Alexandru Antonescu, Iurie Focşa, Adrian Toma, Remus-George Husaru, Marius Atanasiu, Alex-Ştefan Zlata, Alexandru-Paul Negureanu (III) şi Alexandra-Maria Lucaciu.Organizatorii îi așteaptă la comptiția de anul viitor pentru a-și îmbunătăți punctajul!
Au fost oferite, după criteriile dinainte anunţate, premii în bani, obiecte, cupe, medalii şi diplome
Să remarcăm şi excelenta conlucrare între Paul Ioniţă, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea, Aurelian Grigore, preşedintele secţiei de şah a C.S.M. Focşani 2007 şi Viorel Balla, reprezentantul gazdelor, sprijiniţi de Daniel Gongu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Vrancea, Lucica Dulcescu, Mihai Strîmbu, Adrian Strîmbu, Anton Soare, Nicolae Dediu şi personalul Casei de cultură „Tudor Vornicu“ Adjud.
Următorul concurs important, dar nu de amploarea acestuia, este Cupa 1 Iunie, programat în zilele de 28 şi 29 mai 2016 la Sala Polivalentă Vrancea.
Anton SOARE
 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn