Urmărește CSM Focșani 2007

Comunicat de presă

Comisia Centrală de Competiții a FRH a hotărât iar Comisia Centrală de Disciplină a validat în ședința din 8 iunie 2021, hotărârea ca echipa de handbal de Ligă Națională CSM Focșani 2007 să fie sancționată cu o penalitate de 50.000 de lei pentru că nu a respectat obligația de a folosi cel puțin un jucător senior de cetățenie română sub 21 ani, în medie 10 minute pe meci și cel puțin un jucător senior de cetățenie română sub 23 ani, în medie 30 minute/meci. Obligația este prevăzută pentru ”echipele înscrise în Liga Națională masculină, care participă la competițiile organizate de FRH (Campionat, Cupa României și Super Cupa României)” și a fost stabilită prin ”Regulamentul de Desfășurare Liga Națională –Masculin, sezon competițional 2020-2021, în vigoare de la 01.07.2020. Conform Regulamentului valabil de la 01.07.2021, sezonul competițional cuprindea campionatul, cu 16 echipe care urma să dispute 30 de jocuri fiecare în sezonul regulat la care se adăugau alte 7 jocuri din paly-off sau14 în play-out. În Cupa României, fiecare echipă înscrisă urma să dispute cel puțin un joc. În total erau programate 38 de jocuri pentru fiecare competitoare (44 cu play-out). Având în vedere un asemenea program de jocuri, conducerea echipei de handbal seniori a CSM Focșani 2007 și-a stabilit o strategie prin care să îndeplinească obiectivul de intrare în play-off și să aplice  prevederile referitoare la folosirea jucătorilor sub 23, respectiv, 21 de ani. Avea în vedere să folosească acești jucători în funcție de nivelul valoric al adversarelor și importanța fiecărui joc. Precizăm că regula U 21 se aplică doar jucătorilor care au terminat junioratul! Împrejurare în care a putut fi cooptat în lot doar un jucător aflat într-o asemenea situație, focșăneanul – Emil Pușcașu. În lot a fost și un junior 1 – Tiberius Toboșaru, care a jucat în meciul din primul tur al Cupei României!   

În timpul sezonului competițional au intervenit două evenimente majore care au impiedicat conducerea echipei să aplice strategia stabilită și, implicit, să respecte condițiile impuse de Regulament: în octombrie 2020, echipa CSM Focșani 2007 a fost oprită de la joc 5 etape din cauză că a avut jucători depistați cu coronavirus, iar în 19 februarie 2021, Consiliul de Administrație al FRH a decis să se renunțe la play-off și play-out. Ca urmare, CSM Focșani 2007 nu a mai putut juca cel puțin 38 de meciuri (cel mult 45), ci 25. Iar la momentul renunțării la play-off și play-out, echipa disputase 16 jocuri de campionat și, după retragerea Dunării Călărași, îi mai rămâneau de disputat cel puțin 12 jocuri plus cel puțin unul din Cupa României. A fost imposibil să refacem strategia astfel încât să putem îndeplini regulile de folosire a jucătorilor seniori sub 23 și sub 21 de ani. Am îndeplinit condiția referitoare la jucătorul sub 21 de ani, am folosit mai mulți jucători tineri pentru a cumula minutele pentru jucătorul sub 23 de ani, dar a fost insuficient. 

Apreciem că oprirea de la joc a echipei noastre pentru 5 etape și modificarea regulamentului în timpul campionatului ne-au împiedicat să îndeplinim o prevedere regulamentară. Ca urmare, am început procedura de contestare a Hotărîrii Comisiei Centrale de Competiții, validată de Cosia Centrală de Disciplină în țedința din 8 iunie 2021.                    

 Viorel Ciubotaru, director al CSM Focșani 2007     

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn