Urmărește CSM Focșani 2007

CAMPIONATUL JUDEȚEAN INDIVIDUAL DE ȘAH PENTRU COPII ȘI JUNIORI

Ȋn zilele de 10 și 17 aprilie 2016 la Sala Polivalentă Vrancea s-a desfășurat Campionatul Județean individual de șah pentru copii și juniori, ediția 2016. Organizator a fost C.S.M. Focșani 2007 cu sprijinul Direcției Județene de Sport și Tineret Vrancea și al Asociației Județene de Șah Vrancea.
Campionatul a început pe 10 aprilie, cu participarea a 49 de șahiști, când s-a desfășurat competiția rezervată băieților până la 16 ani și a continuat pe 17 aprilie 2016 cu un turneu rezervat numai fetelor. După cum se știe, la turneele băieților pot participa și fetele, pentru atragerea acestora spre acest nobil sport.
Pe 10 aprilie s-au desfășurat cinci turnee pe categorii de vârstă: 6 ani, 8 ani, 10 ani, 12 ani și 16 ani. S-a jucat șah rapid la toate turneele, în sistem elvețian la patru turnee și în sistem ROBIN (fiecare cu fiecare) la 6 ani.
La categoria sub 6 ani sau 6 ani împliniți după 1 ianuarie 2016, ordinea primilor cinci clasați a fost: Coroiu Luca, Andrei David-Mihai, Ene Mihaela-Cristina, Nicolau Andrei și Copilu David. La 8 ani primii cinci s-au clasat în ordinea: Potlog Sebastian-Mihail, Borza Alexandru-Ionuț, Ciubotaru Octavian-Andrei, Zlata Alex-Ștefan și Negoiță Matias-Ioan. La această categorie lupta a fost cea mai acerbă, toți cei de pe primele patru locuri acumulând același număr de puncte, fiind departajați de criteriile dinainte stabilite. La 10 ani cei mai buni cinci au fost Ciobanu Sebastian-Ștefan, Baciu Mihnea-Iustin, Șimon Cristian-Eduard, Nițu Ileana-Veronica și Alexa Ingrid-Ștefania. La 12 ani pe primele cinci locuri s-au clasat: Dănilă Ștefan, Bitere George-Ionel, Ioniță Carmen-Nicola, Atanasiu Marius și Lețu Andrei. 16 ani primii cinci șahiști au fost: Ion Dragoș-Cosmin, Banciu Ana-Maria, Cucoaneș Andrei, Banciu Alexandra Ioana și Săvulescu Adrian-Ionuț. Primul șahist nominalizat la fiecare dintre cele cinci turnee/categorii mai sus arătate este noul campion județean pentru categoria respectivă.
S-au mai remarcat, de la toate cinci categoriile de vârstă: Corbu Valentin, Gheorghiu Veronica-Elena, Anastasiu Tudor-Ștefan, Ene Răzvan-Florin, Ioniță George-Călin, Pintilie Sebastian-Mihail, Lăbunț Denissa-Emanuela, Tudor Iulia-Andreea, Lețu Ștefania-Laura, Samoiolă Vlad, Soare Gabriel, Popescu Alexandru, Jinga Elena, Ungur Cristian-Gabriel, Lupu Elena, Ion Teodor Mihai etc.
În următoarea duminică, pe 17 aprilie, s-a desfășurat competiția rezervată numai fetelor. Organizatorii și-au dorit ca și la această competiție să se desfășoare turnee pe categorii de vârstă dar numai fetele de 7 și 8 ani s-au prezentat în număr suficient de mare pentru a se realiza acest lucru. În aceste condiții, s-a organizat un singur turneu mai mare, la sfârșitul căruia, în afara clasamentului general, s-au întocmit și clasamente pentru desemnarea campioanelor pe categorii de vârstă.
Ordinea clasării în partea superioară a clasamentului general arată astfel: Alexa Ingrid-Ștefania, cu 7 puncte din 7 posibile, Gheorghiu Veronica-Elena, cu 6 puncte, Pandele Cristina-Nicoleta, cu 5 puncte, Lețu Ștefania-Laura, Lupu Elena și Pandele Alexandra-Nicoleta, toate trei cu câte 4 puncte. S-au mai remarcat: Arbunea Alexandra, Popa Alicia, Rădulescu Miruna-Bianca, Ciupercă Elisa, Marcu Maria, Buzdugan Diana și Colev Ioana-Maria.
Pe categorii de vârstă au fost declarate campioane: Lupu Elena la 8 ani, Alexa Ingrid-Ștefania la 10 ani, Arbunea Alexandra la 12 ani și Pandele Cristina-Nicoleta la 14 ani.
Din unele motive obiective, în primul rând unele concursuri școlare, competiții sportive la alte discipline și alte competiții șahiste naționale și interjudețene programate în perioada imediat următoare, nu au putut participa la această a doua competiție câteva junioare consacrate sau în curs de consacrare care în ultimul an au avut o ascensiune promițătoare și sunt așteptate să continue frumoasa carieră începută.
De aproximativ 10 ani, după implicarea lui Mihai Strîmbu în șahul vrâncean și apoi a lui Aurelian Grigore, există cel puțin o dată pe an câte o premieră. La această competiție au fost în premieră două evenimente: organizarea și desfășurarea unui turneu numai pentru copii de 6 ani și a unui alt turneu numai pentru fete.
Organizrea, buna desfășurare a competițiilor, arbitrajul și baza materială au fost asigurate de Aurelian Grigore (director de turneu), Mihai Strîmbu (arbitru șef), Lucica Dulcescu, Emilian-Paul Ioniță, Anton Soare și Sandu Gurguiatu.
Anton SOARE

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn