– 26 octombrie, Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focşani –
De aproximativ 10 ani, în şahul vrâncean a fost introdusă în preajma Zilei Armatei competiţia de şah care poartă numele acestui eveniment deosebit. De atunci Cupa Ziua Armatei a fost nelipsită din calendar, desfăşurându-se an de an, în majoritatea cazurilor cu seniori şi juniori, o dată doar cu juniori şi copii şi de câteva ori şi cu invitaţi din afara judeţului (îndeosebi din Oneşti). În primii doi ani locul de desfăşurare a fost Cercul Militar Focşani, apoi gazde au fost Colegiul Naţional „Unirea“ Focşani (în perioada când acesta era gazda Centrului de excelenţă în şah), Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focşani (în cei mai mulţi ani), Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani, Şcoala Gimnazială „Alexandru Vlahuţă“ Focşani. Putem include aici şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 23 Focşani care în doi ani, înainte de trecerea claselor pregătitoare de la grădiniţe la şcolile generale, a desfăşurat cu cei mai mici şahişti din municipiu două turnee preliminare de calificare pentru Cupa Ziua Armatei, turnee în urma cărora cei mai buni copii de grădiniţă se calificau la turneul începătorilor iniţiaţi de la competiţia propriu zisă.
Competiţia din acest an a fost organizată de C.S.M. Focşani 2007 şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focşani cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Vrancea, Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea şi s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focşani pe trei grupe valorice:
Turneul A, rezervat seniorilor legitimaţi şi nelegitimaţi şi celor mai buni juniori legitimaţi, s-a desfăşurat în sistem elveţian, şapte runde, şah rapid cu participarea celor mai valoroşi 14 şahişti participanţi la competiţie. Cupa pentru primul loc în clasamentul general al turneului a revenit lui Vasiliu Cosmin care confirmă triplul (clasic, rapid, blitz) titlu de campion naţional pe echipe de juniori cucerit anul acesta. După Cosmin, cei mai buni trei seniori răsplătiţi cu medalii au fost în ordine Mălureanu Grigore (cel care este în ultimul timp nelipsit de pe podiumurile competiţiilor la care participă), Rău Emilian şi Ioniţă Emilian-Paul. Cei mai buni trei juniori care au intrat în posesia medaliilor la turneul principal au fost Banciu Ana-Maria, Ivan Vlad-Daniel şi Avădăni Teodora. Cel mai bun dintre veterani (jucători care au împlinit 60 de ani) a fost Toader Gheorghe.
Facem o remarcă deosebită pentru Ivan Vlad-Daniel, mezinul turneului (singurul născut în 2004), promovat de curând în grupa I valorică dar care la acest turneu a reuşit o prestaţie foarte bună. El alternează perioade deosebit de bune cu perioade mai şterse dar calităţile îi recomandă un viitor deosebit.
Turneul B, rezervat copiilor şi juniorilor de nivel mediu indiferent de vârstă, s-a desfăşurat în sistem elveţian, şapte runde, şah rapid cu 12 participanţi. Cupa a fost cucerită de Dănilă Ştefan iar în posesia medaliilor au intrat, în ordinea locurilor ocupate, Baciu Mihnea-Iustin, Ioniţă Carmen-Nicola, Cucoaneş Andrei, Ioniţă George-Călin.
De remarcat că la acest turneu a fost promovat, din grupa a III-a valorică, Vizitiu Vlad-Georgian, cel care a avut pe parcursul acestui an o ascensiune promiţătoare. El este singurul născut în anul 2007 care a participat la Turneul B. Ca vârstă este încă de nivelul grupei a III-a dar ca nivel de joc merită din plin această promovare. El se poate considera un cîştigător: deşi este mezinul şi debutantul la turneul şahiştilor de nivel mediu, a evitat ultimele două locuri şi, peste aşteptări, a obţinut 2,5 puncte, la egalitate cu cel de pe locul anterior. El intră în categoria celor cu promovări spectaculoase la o vârstă foarte mică, dintre care îi reamintim doar pe cei din ultima perioadă: Dănilă Ştefan, Ioniţă Carmen-Nicola, Baciu Mihnea-Iustin, Dorobăţ Alexandru, Ioniţă George Călin, Vasilache Andrei Răzvan, Şimon Cristian-Eduard.
Turneul C, rezervat copiilor începători iniţiaţi, s-a desfăşurat în sistem turneu (fiecare cu fiecare), nouă runde, şah rapid, la care s-au aliniat nouă speranţe.
Pentru cucerirea cupei oferită la acest turneu lupta a fost dată între Potlog Sebastian –Mihail şi Măimăscu Pavel. Dând cezarului ce-i al cezarului, Măimăscu s-a dovedit pe parcursul întregului turneu mai matur şi a câştigat mai clar în şapte partide dar în partida directă cu Potlog Sebastian-Mihail acesta din urmă s-a dovedit mai inspirit şi a câştigat reuşind să cucerească toate punctele puse în joc şi să intre în posesia cupei. La băieţi medaliile au fost cucerite de Măimăscu Pavel (locul al II-lea în clasamentul general), Pintilie Sebastian-Matei (locul al III-lea în clasamentul general) şi Măţăuanu Dragoş. La fete medaliile au fost cucerite, în ordine, de Măţăuanu Anamaria, Jinga Elena şi Enache ElenaTania.
Să scoatem în evidenţă debutul peste aşteptări al lui Axente Ioan-Lucian, clasat pe locul al VI-lea al turneului începătorilor cu 3 puncte. Până acum, la activităţile competiţionale permanente, dintre copiii născuţi în 2009 participa doar Jinga Elena. Axente este al doilea din acest an de naştere care promite şi el participarea la competiţiile viitoare.
În afara celor mai sus remarcaţi, toţi participanţii merită a fi menţionaţi laudativ, indiferent de turneul la care au participat, indiferent de locul obţinut fiindcă raportat la vârsta lor, la experienţa competiţională şi (pentru unii) la timpul acordat pregătirii toţi sunt câştigători, toţi promit şi au şanse de afirmare: Gurguiatu Toader, Banciu Alexandra Ioana, Ion Dragoş-Cosmin, Axente Cristian, Cristea Aurelian-Gabriel, Şimon Cristian-Eduard, Măimăscu Ştefan, Isofache Alexandru, Vasilache Andrei Răzvan, Alexandru Victoraş, Atanasiu Marius, Alexandru Florin, Mihălceanu Raluca-Mihaela.
De consemnat că majoritatea participanţilor legitimaţi provin de la clubul fanion al judeţului C.S.M. Focşani 2007 şi doi (Rău Emilian şi Toader Gheorghe) de la Clubul Municipal de Şah „Speranţa“ Focşani.
Nu lipsit de importanţă, la familia Ioniţă au ajuns duminică seara trei medalii: una obţinută de seniorul Emilian-Paul la Turneul principal şi două obţinute de juniorii Carmen-Nicola şi George-Călin la Turneul B.
Am mai reţinut şi este interesant de urmărit, şahistul de categoria I Toader Gheorghe promite că îl va iniţia şi îl va aduce în lumea şahului pe nepoţelul lui pe care îl iubeşte ca pe lumina ochilor şi de care mereu pomeneşte. La primirea diplomei cu locul I la veterani a spus cu entuziasmul unui copil că o va duce … (aţi ghicit cui?).
La organizarea, asigurarea bazei materiale, arbitrajul şi buna desfăşurare a concursului şi-au adus contribuţia Grigore Aurelian, director de turneu şi arbitru la Turneul A, Strâmbu Mihai, arbitru şef, profesorul Gurguiatu Sandu, arbitru la Turneul B, Soare Anton, arbitru la Turneul C, Ioniţă Emilian-Paul iar din partea gazdelor Daniela Trandafir, directorul unităţii de învăţământ, Nicoleta Dănilă, consilierul educativ, Elena Apopei responsabilul în exerciţiu al cercului de şah, şi Doina Popovici, responsabilul fondator al cercului de şah.
La nivel judeţean, următoarea competiţie este Cupa 1 Decembrie. Până atunci, în ordine cronologică, să le urăm „La mulţi ani!“ pe 10 noiembrie lui Vasilache Andrei-Răzvan care împlineşte 9 ani, pe 12 noiembrie lui Şimon Cristian Eduard care împlineşte 8 ani, pe 16 noiembrie lui Pintilie Sebastian-Matei care împlineşte 7 ani precum şi tuturor celorlalţi şahişti născuţi la sfârşitul lunii octombrie şi pe parcursul lunii noiembrie.
Anton SOARE